Arco de Curiel

Wijnmaker
Brief info

Bodegas Arco de Curiel maakt sinds 1998 op traditionele manier Ribera del Duero-wijnen.
Het wijnhuis ontleent zijn naam aan de "Arc de la Magdalena", naast de Bodega. De Arc is gebouwd in de 12e eeuw.

Wijngaard
Arco de Curiel heeft bijna 35 hectare wijngaarden langs de rivier de Douro in het gebied Bocos en Curiel de Duero. De wijngaarden, 100% Tempranillo, liggen tussen 725 en 800 meter boven zeeniveau. Deze locatie geeft de mogelijkheid om unieke wijnen te produceren door te profiteren van het zonlicht welke reflecteert op het water. Het stelt de wijnmaker in staat om het hele proces te controleren van de wijngaard tot de fles.
De bodem is zanderig met grind en vormt daardoor een gemakkelijke drainage. In bodem zijn kalk en klei aanwezig welke de druif specifieke kenmerken geeft en geschikt maakt voor houtlagering.

De oogst
De oogst wordt gedaan wanneer de rijpingsomstandigheden optimaal zijn. Na een selectie in de wijngaard worden alleen de beste druiven handmatig verzameld in dozen van 20 kilo, zodat de druiven in optimale conditie naar de Bodega gebracht kunnen worden.

Verwerking en veroudering
Op de bogega worden de trossen opnieuw geselecteerd en de stelen verwijderd. Daarna gaan de druiven in de roestvrijstalen tanks. In de tanks wordt een koude eerste gisting uitgevoerd met droogijs. De duur hangt af van het soort wijn dat wordt gemaakt.
Vervolgens vindt de alcoholische gisting plaats. De omzetting van druivenmost tot wijn, die afhankelijk van het type wijn dat de wijnmaker wil maken, wordt gestart bij verschillende temperaturen.
Tenslotte de malolactische gisting en de fase van houtlagering in vaten van Frans eikenhout. Het aantal maanden op vat hangt af van de kwaliteit van de druiven en de te maken wijn.
Bij het houtlageringsproces voegt de wijnmaker zijn specifieke persoonlijkheid en complexiteit aan de wijnen van Bodegas Arco de Curiel toe.